Chukwu Hannah és Farkas Balázs is megvédte bajnoki címét

Május 28-30-i hétvégén rendezték az év legrangosabb hazai fallabda versenyét, a HungaroSun XXXIII. Egyéni Országos Squash Bajnokságot – ahol mind férfi, mind pedig női kategóriában eldől, hogy ki lesz az év játékosa. A hazai járványhelyzetből fakadóan, sokáig komoly kérdőjel volt, hogy belefér-e még a tavaszi szezonba a verseny, nem csak rendezési, hanem résztvevői oldalról is, hiszen a komplett szervezést és kis túlzással a felkészülést is bele kellett zsúfolni az elmúlt hetekbe. Az eseménynek a napfény városában található, Szeged Squash Club adott otthont – Hoffmann Péter és szervezői csapata remek munkát végeztek, észrevehetetlen volt, hogy nagyon gyorsan kellett lereagálni ezt a lehetőséget.
 
De vajon miért is küzdenek ezen a versenyen a játékosaink? 

Mint minden sportban, itt is sokkal többről szól egy Országos Bajnokság, mint a titulus. Ilyenkor tudnak ott lenni a szülők, barátok és mindenki, aki igazán számít. Míg egy nemzetközi versenyen sajnos nem mindig adatik meg ez a lehetőség. Ez mindig egy extra motiváció, ami hajtani tudja a játékosokat. Egy komoly versenyzőnek mindig alap céljának kellene lennie, hogy a saját országában a legjobb akarjon lenni, és ezért mindent megtenni, hiszen nem “csak” egy bajnoki címet nyerne vele, hanem az “Év Játékosa” is lenne egyben, továbbá fix helye lenne a magyar válogatott csapatban.”

Nyilatkozta Hoffmann Péter, aki nem csak, mint szervező állta meg a helyét a versenyen, de edzőként is megtett mindent, hogy a csapattársai a legjobb helyen végezzenek.

 

 

Az elmúlt évben nagyon sokszor olvastunk arról, hogy milyen negatív hatást gyakorolt a pandémia a sportolóinkra is, akik motiválatlanságtól, bizonytalanságtól szenvedtek vagy abbahagyni kényszerültek. Voltak versenyzők, akik félgőzzel tudtak csak edzeni és olyan edzők, akik kénytelenek voltak tanítványaik kezét elengedni. Ezen a hétvégén viszont nem ettől zengett a Szegedi Squash Club. Minden versenyző egytől-egyig felkészülten, célokkal és friss energiával érkezett a pályára. A covid a nevezők létszámán sem fogott ki, ugyanis közel 60 nevezés érkezett a hétvégére, ami nagyon szép szám ahhoz képest, hogy csak pár hét állt rendelkezésre a komolyabb felkészüléshez. Lehet, hogy nem tudott eljönni mindenki, de az élvonalbeli játékosok harcba szálltak a bajnoki címért. Sokan úgy gondolták, hogy Chukwu Hannah – akivel a verseny előtt készült is egy rövid interjú  – és Farkas Balázs győzelme szinte biztos, az összes többi helyért viszont igazán komoly küzdelem volt várható.

 
Természetesen minden biztonsági előírást betartva zajlott a verseny, a két pályán zajló élő közvetítést a kinti teraszról, vagy akár a medencében fürdőzve, koktélt szürcsölve is nyomon követhették a nézők. 

 

 

A nevezőket tekintve, számítani lehetett meglepetésekre, ugyanis voltak visszatérő játékosok, a férfiaknál Püski Lénárd, aki hat év kihagyás után tért haza az USA-ból, hogy újra részt vegyen az Országos Bajnokságon. A nőknél pedig Hajnal Helgának szurkolhattak a nézők, aki többszörös magyar bajnokként helyezett nyomást az ellenfeleire. A felnőtt játékosok mellett fontos kiemelni az utánpótlás korosztályt is, ugyanis összesen 13 “fiatal” mérkőzött meg náluk sokkal tapasztaltabb játékosokkal. Köztük a legfiatalabb Czakó Vincze volt, aki mindössze 11 éves, és elmondása szerint nem nyerni jött, hanem tanulni. Őt követte Juhász Nóra 14 évesen, aki a túlzott izgalmak végett sajnos alul maradt a meccsein, ennek ellenére nagyon élvezte minden percét, hiszen tudja, hogy még nem a győzelem a reális cél, hanem a tapasztalatgyűjtés. A Szeged Squash SE UP játékosai szintén megérdemlik mindannyian a dicséretet, mivel nyolc indulójukból hatan főtáblára kerültek. Volt aki a legjobb nyolcba (Takács Benedek), volt aki a legjobb négybe (Harmath Eszter) tudta beküzdenie magát a hétvége során. De igazából egytől-egyig az összes feltörekvő tehetséget megemlíthetnénk, hiszen mindenki erején felül teljesített és hozta a legjobb formáját a hétvégén. 

A verseny már pénteken a selejtezőkkel elkezdődött, majd a 32-es főtáblán komoly mérkőzésekkel alakult ki a vasárnapi legjobb négy mezőnye, a hölgyeknél és a férfiaknál egyaránt. A nyolc legjobb férfi játékos között a papírforma érvényesült, de a négy közé – meglepetésre a múlthéten U19-es bajnoki címet szerzett – Simon Dániel került az első két kiemelt közé. Itt szerzett helyet magának Püski Lénárd is, aki újra döntőt tudott játszani a már háromszoros, de még mindig nagyon fiatal tatabányai Farkas Balázs ellen. Ezt viszont megelőzte egy Sebők Benedekkel vívott elődöntő, ahol Lénárd maximális fegyelmezettséggel és koncentrált játékkal bebizonyította a közönségnek, hogy ott a helye a döntőben. Sportszerű, korrekt és mondhatjuk, hogy csendes játék volt, amivel abszolút emelték a verseny színvonalát. Balázs elleni meccsén a bírók már nem voltak olyan könnyű helyzetben, ugyanis több kétes szituációt hozott magával a játék, amit belül teljesen máshogy érez egy játékos, mint amit kívülről lát a néző. Ez okozott némi feszültséget a meccs során, ettől függetlenül mindketten hozták az elvárt játékot és azzal együtt az eredményt is. Balázs kitűnő játékkal 3-1 arányban megszerezte 4. Országos Bajnoki címét!

 

 

“Hazudnék, ha azt mondanám, hogy ugyanolyan érzés címet védeni, mint amikor legelőször nyertem Országos Bajnokságot. Az első alkalom, szerintem mindenki számára extázis. Ettől függetlenül most is nagyon boldog vagyok, hogy ismét sikerült a dobogó legfelső fokára állnom, és megvédenem a bajnoki címemet. Úgy érzem, azt az egy szettet, amit elbuktam Lénárd nagyon megérdemelte. Viszont nagyon jó, hogy azt a játékot tudtam játszani, amit úgy érzek, hogy tovább tudok vinni külföldre. Kondit kell mellé felhozni és szerintem sokáig el fogok tudni jutni a jövőben.” - 

Farkas Balázs

A nőknél inkább az elődöntők hoztak szorosabb mérkőzéseket, ahol a papírformának megfelelően a magyar ranglista első két helyezettje játszotta a döntőt. Hannán lehetett érezni, hogy nagy a nyomás rajta, amiért címvédésre készül. Minden izgalom ellenére, első szettől kezdve az ő akarata érvényesült a pályán és egy jó iramú, de magabiztos játékot mutató Chukwu Hannah győzelmet láthatott a szegedi közönség. Csenge nem tudta azt játszani, amit szeretett volna. Sokat hibázott, és nem tudott labdameneteket produkálni. Ennyit számít a meccsrutin az elmondása szerint, amiben nem tudta utolérni Hannát, hiába tett meg mindent annak érdekében, hogy felkészültnek mondhassa magát. Hannah viszont tudta hozni azt, amit edzője, Farkas János kért tőle és amit saját magától elvárt. Ez pedig szettveszteség nélküli lezárása volt a versenynek.

 

 

“Nagyon nagy kő esett le a szívemről, ugyanis izgultam, hogy fogom-e tudni azt játszani, amit kért tőlem az edzőm. Úgy érzem, kisebb kilengésekkel, de sikerült, így tudtam azt produkálni, ami a győzelemhez szükséges volt. A céljaim között nem csak a címvédés szerepelt, hanem az is, hogy még szettet se veszítsek. Sikerült, úgyhogy nagyon elégedett vagyok a játékommal és boldog, hogy újra a dobogó legfelső fokára állhatok.”

Chkuwu Hannah.

A bronzmeccseket tekintve a férfiaknál Sebők Benedek nyugodt és okos játékkal diadalmaskodott Simon Dániel felett, így 3:0-ás végeredménnyel szerezte meg a harmadik helyet. A nőknél sokan Hajnal Helgát várták Csókási Gabriella mellé, hogy megküzdjenek a dobogóért, de mindenki meglepetésére Harmath Esztert láthattuk a pályán, aki szintén U19-es bajnokságot nyert a múlthéten. Az ellenfele játékrutinja viszont még túl erősnek bizonyult számára, így 3:0-ás szett aránnyal Csókási tudhatta magáénak a bronzmérkőzést, magabiztos és határozott játékkal.

 

 

Krajcsák Márk a Magyar Fallabda Szövetség elnöke is megosztotta a gondolatait a záró ünnepségen, ahol kifejezetten kiemelte a játékszínvonal mellett, a bírók teljesítményét is. Sokan nem is gondolnák, mennyire gyorsan fejlődik a magyarok játéka, ami miatt egyre nagyobb feladatot igényel egy magasabb szintű mérkőzés levezetése. Ennek ellenére minden játékvezető helyt állt és igyekezett a legjobb tudása szerint meghozni a döntéseket. 

Összességében ismét egy remek hétvégét tölthetett együtt a hazai squash élmezőnye. A bajnoki címek tekintetében papírforma érvényesült, de a további helyezések tekintetében meglepetések és remek színvonalú játékok születtek. Gratulálunk a helyezetteknek és a Szeged Squash Clubbnak a fantasztikus szervezésért!

 

 

Ezzel viszont nincs vége a bajnokságok időszakának, ugyanis június 12-én indul az Amatőr Országos Bajnokság a City Squash Clubban. https://fb.me/e/isGMKeBZY
Ha valaki szeretné kipróbálni magát, mindenképp nevezzen, és élje át a versenyzés atmoszféráját.