#SquashFamily

Ahhoz, hogy valóban fejlődni tudjunk itthon a squash-ban és azon belül a már régóta fejtörést okozó utánpótlásban, nem elég a sémákat követni. Nem elég a nagy könyvet bújni, hanem muszáj néha saját képzeletünket kirakni a valóságba ahhoz, hogy tőlünk is tudjanak tanulni mások, amiből friss erőt meríthetnek és ötleteket gyűjthetnek. Így igazából plusz munka nélkül, nulla energia befektetéssel tudnánk segíteni az edzőtársainkat, hazai klubjainkat ezzel is fejlesztve a sportot, ami alapvető célja egy edzőnek a mai világban (elvileg). Nem szabad félni attól, hogy mi lesz, ha nem elég jó az, amit kitaláltunk. Ki mit fog szólni? Ki mit fog gondolni? Véleményem szerint, nincs bevált módszer (itthon), különben nem itt tartanánk. Így minden más irány, ötlet csak jól jöhet a sportnak.
Mi így voltunk ezzel a lépéssel is. Megpróbáljuk, mit veszíthetünk? Még senki nem csinálta, így nem is tudhatjuk, hogy működni fog e vagy sem. Így elsőként fogtunk bele országos szinten a legkisebb korosztályba azzal az elképzeléssel, hogy első sportélményüket négy fal között zajló labdajátékkal szerezzék meg, és mindazon túl, hogy ők egy komplexen berendezett teremben fejlődnek, velük egy időben anya, apa is tanulnak egy szakképzett edzővel, ezzel is duplikálva a sportélményt a számukra Istenként kezelt szülők által. 🙂

Már az első két alkalommal is érezhető volt, hogy erre mekkora igény van és, hogy milyen jó az irány.

“Annak ellenére, hogy ennyi idősen nem éppen a koncentráció a leginkabb erős tulajdonság, folyamatosan fenn tudta tartani a csapat mind Dani, mind a többiek figyelmét. Töretlen energiával és lelkesedéssel ment végig minden gyakorlat - de ami leginkább jellemezte Dani arcát az az öröm volt…”

A gyerekek élvezték, ahogy egy kedves szülő visszajelzése is tükrözi, továbbá kellemesen elfáradtak, sokat nevettek, új barátokra tettek szert és elsődlegesen arra nevelik őket az edzők, hogy megtanuljanak együttműködni a többiekkel. A nagyok figyeljenek a kisebbekre, segítsék őket, ha szükség van rá, a kicsik pedig kövessék a náluk nagyobbakat, ezzel is gördülékennyé téve az órát. A szülőknek pedig szintén sikerült megmutatni egy teljesen új sport oldalát, amiről elképzelésük sem volt, milyen intenzív is tud lenni egy edző vezénylésével. Nem volt kérdés, hogy folytatni szeretnék, ami külön öröm számunkra, hiszen ezzel is növeljük az amatőr játékosok számát a squash-ban, amiről tudjuk, hogy nagy szüksége van az országnak.

 

Az utánpótlás fejlesztésében első szempontom volt, hogy kövessem a mai trendeket a sportéletben ebben a korosztályban (is). Nem véletlen, hogy a mozgásfejlesztés volt az első irány, ami mostanra a legnagyobb figyelmet és teret kapta ebben a korosztályban. Szerettem volna letenni egy kicsit az ütőt és a labdát, mint egyetlen lehetőség, hogy a gyereket pályára vigyem és elkapjam a figyelmét. Ki akartam lépni a megszokott módszerekből és valami újat kipróbálni. Lehet, hogy hosszabb folyamat, hiszen itt egy teljes generáció kineveléséről beszélünk, viszont lehet, hogy ezzel mélyebb gyökereket tudunk ereszteni, mint eddig bármikor. A második szempontom az volt, hogy ha már bérlek egy termet, az egy squash pálya legyen, hogy az értékteremtés mellett a pálya bérléssel is támogatni tudjuk azokban az időkben a clubot, amikor holtidők vannak. Nem volt kérdés, hogy a Head Squash Club fogja az otthont biztosítani a programnak, amit ezúton is köszönünk @nagyiványi gyurinak, hogy lehetővé teszi számunkra.

 

 

Célom minden esetben az volt, hogy akikkel együtt dolgozom ezen a projekten, elégedettek legyenek és méginkább motiváltak, hogy óráról órára fejleszteni akarják magukat, és lássák az eredményét a munkájuknak. Az pedig nem más, mint hogy olyan visszajelzéseket kapjanak, hogy az órán részt vevő szülők és gyerek vissza akarnak jönni a következő alkalommal is hozzájuk. Ez nekem is egy jó visszaigazolás, hogy igen, jól választottam. Nem a diploma, nem egy okj-s papír győzött meg arról, hogy őket akarom edzőknek, hanem a fejlődni akarásuk, a szorgalmuk, az alázatuk, a szülői háttér mintákkal párosítva, amit hoznak magukkal felnőttként. Mit láttak otthonról? Azt egy diploma sem tanítja meg egy embernek. Ezzel az elképzeléssel indultam és tartottam ki covid ellenére is.

Szülő által szerettem volna megadni a szokásos kérdésekre a választ, amikor azt boncolgatják otthon a gyerekek, hogy “anya/apa mit sportol?” “Mi az a squash?” “Hogyan kell csinálni?”
Most látják, és közben rávezető gyakorlatokkal fejlesztik a koordinációjukat. Itt nincs teljesítménykényszer, nincsenek célok, nincsenek elvárások. Csak a szórakozás, nevetés és összetartás. Továbbá családi program, amivel a szülő is tud sportolni minden lelkiismeretfurdalás nélkül. Haladó és kezdő játékosoknak / szülőknek is külön pályát illetve edzőt biztosítunk. 🙂 Így mindenki a tudásának megfelelő edzést kapja, amiben fejlődni tud a jövőben.

 

Mindenképp érdemes kipróbálni. 😉
Következő időpontal kapcsolatban érdeklődj az elérhetőségeimen!
Helyszín: Budafoki út 183., Head Squash Club
Jelentkezés: szalainora@gmail.com vagy 06307148646


Várunk Mindenkit sok szeretettel!
Squash Family Team