Több, mint edző - Egy tanítvány tollából

Ezért érdemes mindig fejlődni és jobban akarni csinálni, hogy a tanítványod akiért felelősséget vállaltál, ezt lássa és érezze minden alkalommal, amikor pályára lép veled. 

"Több, mint edző

Korábbi tapasztalatai alapján többnyire mindenki fejében él egy elképzelés arról, milyen egy edző. Ez velem sem volt másképp, több sportban dolgoztam számos edzővel több, mint tíz éves sportmúltam során. Személyes ismeretségünk előtt Nóri tulajdonságai közül szakmai profizmusa és együttműködő készsége volt számomra szembetűnő. Engedve késztetésemnek, összehoztuk az első edzést, ami után csak még biztosabb lettem abban, hogy vele akarok dolgozni.

Egy jó edzőt kerestem, aki abban a heti x órában, amit a squashpályán töltünk, segít céljaim elérésében. Még fél éve sem dolgozunk együtt, de ennél sokkal többet kaptam: egy hiteles embert, aki hihetetlen érzékkel képes a másik emberre ráhangolódva kihozni belőle a legjavát. Azt gondolom, Nóri személyisége elválaszthatatlan attól, amilyen edző, pedagógus a pályán. Sőt, pontosan azért emelkedik ki a többi edző közül, amilyen jellem ő.


Hogy milyen?

• Türelmes. Soha nem láttam az edzésen, hogy elveszítette volna a türelmét. Ha kell, ezredszer is javít. Bíztat, hogy kérdezzek, ha valami nem világos. A pályán kívül is minden fontos kérdésben meghagyja a szükséges időt, hogy döntsek, nem siettet.

• Edző és tanítvány nem valami hierarchikus alá- és fölérendeltségi viszonyban áll: kérdez, ha magamtól nem adok visszajelzést, figyelmesen meghallgat. Nem bagatellizálja el az aggodalmaimat, bizonytalanságaimat. Támogat és motivál.

• Egyenes, őszinte, korrekt: nincs behízelgés, játszmázás, befolyásolás. Nem azt mondja, amit hallani akarok, hanem ami a javamat, a fejlődésemet szolgálja.

• Megbízható, következetes és határozott: az együttműködés, az edzések keretei pontosan le vannak fektetve, amit ő maga is maximálisan betart. Az edzések a kitűzött céloknak megfelelően személyre szabottak és profi módon felépítettek. Az első perctől az utolsóig kőkemény, de jó hangulatú munka folyik. Az edzésen kívüli értékelésre, beszélgetésre is mindig biztosít időt és platformot.

• Inspirál. Árad belőle a pozitív energia: tervez, újratervez, megoldásokban gondolkodik. Miközben az én fejlődésemen munkálkodik, ő maga is folyamatosan fejlődni akar."